лятното часово време и съня

Лятното часово време означава повече топла, ярка слънчева светлина, но и загуба на един час от съня. Според направено проучване около 25% от хората казват, че смяната на часа влияе на навиците им за сън. Ако сте имали проблеми със заспиването или откакто е започнало „новото“ време, ето няколко начина да върнете своя вътрешен будилник на тялото отново в правилния път.

Как лятното часово време влияе на качествения сън?

Циркадните ритми са вътрешният часовник на тялото, който следва 24-часов цикъл. Той играе важна роля в диктуването на цикъла сън-бодърстване и е силно повлиян от сигналите от светлината и тъмнината. Когато започне лятното часово време, това може да забави тези ритми, карайки ви да се чувствате по-сънливи сутрин, докато е още тъмно, и по-енергични вечер, когато слънцето остане на небето до по-късно. Ако някога сте пътували до регион с часова зона, различна от тази, с която сте свикнали, вероятно сте преживели подобно нарушение, известно още като джет-лаг. Проучвания показват, че смущенията, причинени от лятното часово време, могат да окажат значително влияние върху хигиената на съня и цялостното здраве, ако не се вземат мерки. Например силна умора, лошо настроение, проблеми с паметта и концентрацията. А експертите сочат, че през този период се увеличават и случаите на пътнотранспортни произшествия и тежки депресии.

Повишаване качеството на съня при смяна на лятното часово време – как да стане това?

За да насърчите здравословната хигиена на съня и да предотвратите последиците от загубата му след смяната на лятното часово време може да последвате някои от тези стъпки.

Първата от тях е да установите последователна рутина на съня, съобразена с местеното на часовника. Това означава да лягате и ставате по едно и също време всеки ден, дори и през уикенда. Разбира се, ще има някои сътресения особено през първата седмица, но може да си помогнете като отделяте на ден около 20 минути за дрямка. За да се чувствате бодри и отпочинали на следващата сутрин, бъдете сигурни, че отделяте поне 7-8 часа за нощна отмора. Важно е да заспивате, когато навън вече е тъмно и да се събуждате по светло, защото както споменахме светлината влияе пряко върху циркадните ритми.

Като следваща стъпка е добре да избягвате прием на алкохол, кофеинови напитки и дигитални устройства преди лягане. Това е така, защото те са вид стимуланти и с употребата им трудно ще заспите. Да не говорим и за синята светлина, която се излъчва от екраните, заради която се обърква и синтеза на мелатонин в тялото. По-добре е да си поемете дълбоко въздух, да се успокоите и да легнете в добре проветрена, с оптимална температура 18-19 градуса стая, по възможност на тъмно. Така тялото ви ще разбере, че е време за качествена почивка.

И като последна стъпка е да прекарвате колкото се може повече време през деня на открито. Така ще се потиска производството на хормона на съня през деня и ще се освобождава вечер точно преди лягане.

Природен помощник на съня при смяна на лятното часово време

За да се наслаждавате на пълноценна нощна отмора, независимо от смяната на времето, спокойно може да се доверите на Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Натуралното средство синхронизира циркадните ритми по напълно естествен начин. Продуктът действа благодарение на комбинацията от две перфектно допълващи се съставки – мелатонини и висококачествен екстракт на Валериана. Хормонът на съня играе важна роля за регулиране на биологичния часовник и поддържане цикъла сън-бодърстване. Той улеснява заспиването и намалява събужданията през нощта.

Валериана от древността се използва за успокояване на нервната система, премахване на нервното напрежение и намаляване на стреса. В допълнение подобрява настроението, премахва тревожността и подобрява концентрацията. Редовният прием спомага за постигане на здрав и пълноценен сън. Приема се само по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Не води до привикване и е с висок профил на безопасност.

За пълноценен сън потърсете в аптеките в страната или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари