когато не можем да заспим

Експерти предлагат нетрадиционен подход за моментите, когато не можем да заспим с часове. Оказва се, че понякога най-прекия път към страната на сънищата е да станем от леглото и да разсеем ума. Според учените на всеки се случва от време на време нощната отмора да изглежда като мираж. Мигновеното непробудно заспиване с продължителност между 7 и 9 часа се приема като златен стандарт, но през последните години този модел на сън е все по-трудно постижим. За щастие експертите по съня придобиват все по-добро разбиране за това, което се случва в мозъка, когато се опитваме да заспим. Ето какво съветват те за преодоляване на мъчителните безсънни нощи.

Заспиването е голяма промяна за мозъка

Превключването от будно състояние към сън се управлява отчасти от сигнали от околната среда, като светлина или температура. Гореща лятна нощ или ярка улична лампа, проникваща през прозореца, могат да попречат на заспиването. Процесът също така се повлиява значително от емоционалното състояние. „Трябва да се чувствате както физически, така и психически в безопасност, за да спите“, казва Роксан Причард, невролог в университета Сейнт Томас, Минесота. „Ако има нещо, за което наистина се тревожите, ако спите до някого, на когото нямате доверие, ако се притеснявате, че новороденото, за което се грижите, може да спре да диша, ще ви бъде трудно да заспите“, допълва Причард.

Това потвърждава, че безпокойството и стресът са ключови „виновници“ за безсъние. Ето защо релаксацията на ума и тялото преди лягане е толкова важна за заспиване. В тази връзка експертите споделят, че ключов момент, когато не можем да заспим, е да се ограничи времето, което прекарваме будни, тревожейки се, че не спим. Ето защо специалистите предлагат, ако ни споходи такова безпокойство, да не оставаме в леглото. По-добрият вариант е да се усамотим на тихо място с приглушена светлина и да се отдадем на релаксираща дейност. Успокояващо занимание може да бъде четене на книга, слушане на спокойна музика, практикуване на дихателни упражнения – всичко, което забавя и успокоява тялото и ума. Това, което категорично не се препоръчва, е използването на дигитални устройства, похапването и физическата активност.

Оставете тревогите извън спалнята

Също така е важно да не се фокусирате върху притеснения, опасения или предстоящи предизвикателства посред нощ. Тези мисли не само ще ви държат будни, но също така вероятно няма да постигнете голям напредък в решаването на потенциални проблеми. Научното обяснение за това е, че префронталния кортекс, част от мозъка, която участва в планирането и анализа, не е добре кръвоснабдена през нощта. „Умът след полунощ е по-малко подготвен за решаване на проблеми и е по-склонен да намира проблеми“, обяснява Причард.

Следващото правило според експертите е, дори когато нощта е била безсънна, да не се стремите да компенсирате с дрямка на следващия ден. За да заспите по-бързо следващата вечер и да се върнете към нормалния ритъм, е важно мозъкът да жадува за сън.

Когато не можем да заспим – природен продукт на помощ

Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е природна алтернатива на сънотворните лекарства. Продуктът улеснява заспиването, повишава продължителността и качеството на нощната отмора. Всичко това е възможно благодарение на оптималното количество натурални съставки с доказан ефект върху съня.

Една капсула осигурява мелатонин и екстракт от Валериана с най-високи концентрации на биологично активни вещества. Съставките взаимно се допълват и усилват действието си. Хормонът на съня играе важна роля за регулиране на биологичния часовник и поддържане на цикъла сън-бодърстване.

Билката Валериана от древността се използва за успокояване на нервната система, премахване на нервното напрежение и намаляване на стреса. В допълнение подобрява настроението, премахва тревожността и подобрява концентрацията.

Продуктът е напълно безопасен, не предизвиква нежелани ефекти и зависимост. Подходящ е за продължителна употреба за разрешаване на проблемите със съня в дългосрочен план. Приемът е удобен – по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари