час за лягане

Малки разлики в точния час за лягане между работните и почивните дни могат да доведат до нездравословни изменения в бактериите в червата, според ново проучване. Тези промени в навиците за сън са известни още като „социален джет-лаг“. Известно е, че нарушеният сън, особено при работа на смени, има отрицателно въздействие върху здравето. А хората със „социален джет-лаг“ по-често имат и нездравословни хранителни навици, според изследователи от Обединеното кралство. Поддържането на последователно време за лягане и събуждане, и балансирана диета може да помогне за намаляване на риска от заболявания. Ето защо.

Повече за проучването

Изследването е на учени от King’s College London и е проведено сред близо 1000 възрастни. Експериментът установява, че дори 90-минутна разлика в средната точка на нощния сън в рамките на една седмица може да повлияе на видовете бактерии, открити в чревната флора.

Наличието на широка гама от различни видове бактерии в храносмилателната система е от съществено значение за цялостното здравословно състояние. Някои микроорганизми са по-полезни от други, но именно разнообразието е в основата на доброто здраве. Социалният джет-лаг може да допринесе за развитието на неблагоприятен чревен микробиом за вашето здраве, според Кейт Бермингам, автор на изследването.

Заспиването и събуждането в различно време през седмицата, в сравнение с уикенда, е известно като „социален джет-лаг“

Смята се, че този феномен засяга повече от 40% от населението на Обединеното кралство и е най-често срещан при тийнейджъри и млади хора.

Участниците в проучването, публикувано в European Journal of Nutrition, са предоставили на учените информация за съня, изследвания на кръвта и проби от изпражнения, и записки за храната, която консумират. Резултатите показват, че при тези със социален джет-лаг (16% от всички участници) в диетата присъстват повече картофени изделия, включително чипс, сладки напитки и по-малко плодове и ядки. Предишни изследвания откриват, че хората със социален джет-лаг приемат по-малко фибри от тези с постоянен режим на съня. Други проучвания установяват, че социалният джетлаг е свързан с наддаване на тегло, болести и умствена умора. „Лошото качество на съня влияе върху избора. Хората жадуват за храни с по-високо съдържание на въглехидрати или захар“, споделя д-р Бермингам.

На свой ред нездравословната диета може да повлияе на нивата на специфични бактерии в червата. Връзката между съня, диетата и чревните бактерии е сложна и са необходими още проучвания по темата според изследователския екип. Но все пак учените съветват да се придържаме към рутина на съня, както през делничните дни, така и през уикенда. Този график за ставане и лягане по едно и също време би следвало да подобри чревния микробиом.

Час за лягане – може да се „настрои“ с помощта на природен продукт!

За настройването на биологичния часовник, можем да разчитаме на Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Тази природна алтернатива на успокоителните и сънотворни лекарства действа безотказно, но не крие опасност от пристрастяване и вреда за здравето. Активни съставки във формулата са мелатонин и стандартизиран екстракт от Валериана. Те се допълват взаимно и засилват цялостния ефект на продукта.

Редовният и продължителен прием по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди лягане спомага за:

  • спокойна нервна система
  • лесно заспиване
  • непрекъснат, отморяващ и пълноценен сън

Продуктът е с отлична поносимост. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Може да бъде закупен от аптеките в страната или да се поръча онлайн от сайта на електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари