храна за здрав сън

Оказва се, че ако не може да заспите през нощта е много вероятно да се нуждаете от храна за здрав сън. Събуждате ли се посред нощ, след което отнема ли ви часове да заспите отново и предизвиква ли това тревожност? Важен фактор, който не бива да пренебрегвате, е вашия хранителен режим. Ще представим 10 храни за края на деня, които ще ви помогнат да заспите.

Черен шоколад – богат на магнезий

Похапването на няколко парченца черен шоколад вечер стимулира хормоните на съня и насърчава заспиването. Съдържащият се в шоколада магнезий помага за регулиране фазите на съня. Това означава, че ще имате енергия през деня, а вечерта ще може да заспивате спокойно. Храни, богати на магнезий са още различните сушени плодове и лещата.

Любимите плодове – храна за здрав сън

Минералите и витамините, които се съдържат в плодовете, неутрализират причините за нарушения в съня. Консумацията на банани стимулира мелатонина и серотонина, а също така има релаксиращ ефект върху мускулите и нервната система, подобрявайки качеството на съня. Нека не забравяме, и че сочните череши също са източник на мелатонин, помагащ ви да спите добре, без да се събуждате посред нощ.

Паста – италианската храна за здрав сън

Смята се, че яденето на паста намалява стреса и безсънието! То насърчава синтеза на инсулин, улесняващ усвояването на триптофан, който е свързан със серотонина и мелатонина. Хапването на около 80 г. паста “al dente” е идеално за насърчаване на добър сън през нощта.

Храна за здрав сън или по-точно – лъжичка мед

Вярно е, че често ни боли коремът, когато хапнем нещо сладко преди лягане, което ни пречи да спим. Можем да ви успокоим веднага, защото медът осигурява полезна захар и е много ефективен, за да ви помогне да заспите. Една лъжица мед е достатъчна, за да освободи мелатонин от мозъка ви и ще спите спокойно. Богатството от пчелите е една супер храна за добър сън!

Храна за здрав сън, която е богата на омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини регенерират нашите мозъчни клетки и намаляват определени вещества, произвеждани от тялото, които пречат на добрия сън. За да могат омега-3 мастните киселини да си свършат работата, не трябва да консумирате едновременно с тях и омега-6 мастни киселини – като слънчогледово/ царевично олио или майонеза. Препоръчваме консумацията на сьомга, пъстърва, скумрия, рапично масло и орехи.

Правилните въглехидрати в храната за здрав сън

Препоръчваме да не консумирате храни, съдържащи преработени въглехидрати, като хляб, бисквитки или мюсли. Вместо тях, пригответе киноа или тиквички, като ядете между 18:00 и 20:00.

И един ароматен билков чай за разкош след храната за здрав сън

Добре известно е, че пиенето на билкови чайове преди лягане подобрява способността ви да заспите и качеството на съня ви. Използвайте билкови чайове с растения като лайка, лавандула, маточина и липов цвят, които имат релаксиращи свойства.

А, за кафето преди лягане – забравете, защото с него ще се сбогувате и със съня. Освен, че може изобщо да не успеете да заспите, то е твърде вероятно да се събуждате често през нощта.

Природно решение за здрав сън, което специалистите препоръчват

За да се справите още по-лесно с безсънието, специалистите препоръчват Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Изцяло натурален продукт, създаден за улесняване на заспиването. Чудотворната му комбинация от мелатонин и екстракт от Валериана действа успокояващо, удължавайки продължителността на съня и намалявайки честотата на събуждания през нощта. За пълноценен сън приемайте от природния продукт по 1 капсула вечер до 30-60 минути преди лягане.

Може да откриете продукта в аптечната мрежа или онлайн в електронен магазин Момо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари