разстройства на съня

Около 50 до 70 милиона възрастни в САЩ страдат от разстройства на съня, които влияят на циклите и дълбочината на съня. Нарушенията на съня могат сериозно да увредят функционирането на организма и здравето. Ако човек не спи достатъчно то паметта, фокусът, настроението, силата и дори имунната система може да пострадат. Затова разберете кои са най-често срещаните разстройства на съня, за които трябва да внимавате и да предприемете съответните мерки, когато се налага.

Инсомния – едно от най-разпространените разстройства на съня

Инсомнията се характеризира с повтаряща се трудност за заспиване или поддържане на съня. Хората, страдащи от състоянието често се чувстват сънливи през деня и със затруднени когнитивни способности. Според Американската академия по медицина на съня около 33% до 50% от възрастните в световен мащаб проявяват симптоми на инсомния. Този тип разстройства на съня се обострят най-вече, ако човек е подложен на силен стрес. Може да се превърне и в хронично състояние, ако симптомите продължат повече от 3 месеца. Лошите навици за сън, промените в околната среда, лекарствата и съпътстващите медицински състояния като астма или сънна апнея могат да влошат проблема. Водещото лечение е когнитивно-поведенческата терапия за безсъние, която обучава пациента относно циклите и личните бариери на съня.

Сънна апнея – не подценявайте този тип разстройство на съня

Хъркането може да се окаже нещо повече от досаден навик, а признак на сънна апнея. Повече от 20 милиона американци страдат от състоянието. То е съпроводено със сериозни симптоми, което го поставя на челните позиции в списъка на разстройства на съня, които задължително трябва да се лекуват. Честото задушаване и прекъсване на дишането, поне 5 пъти на час влияят освен на качеството на съня и нивата на кислород. Ако не се вземат навременни мерки, сънната апнея може доведе до високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, както и инсулт.

Парасомнии – друг вид разстройства на съня

Парасомниите са поведенчески разстройства на съня, които водят до необичайно поведение преди заспиване или по време на сън. Тези неконтролируеми епизоди включват ходене, говорене на сън, халюцинации, парализа на съня и нощни ужаси, които човек не си спомня след това. Парасомниите се считат за особено сериозни, тъй като могат да представляват опасност за спящия и хората около него.

Нарколепсия – едно от сериозните разстройства на съня

Нарколепсията е хронично заболяване, което засяга нормалния сън. Пациентите страдащи от състоянието изпитват силна сънливост през деня, понякога под формата на сънни атаки, при които настъпва внезапно заспиване. Освен това, заедно с нарколепсията, засегнатите страдат и от катаплексия – човек внезапно губи мускулен тонус, най-често провокиран от силни емоции като радост, смях. Нарколепсията се проявява и с други симптоми, като например виждане, чуване или чувстване на неща, които реално не съществуват (халюцинации) по време на заспиване или при пробуждане от сън.

Подобряване на състоянието при разстройства на съня с природен продукт

Заради посочените разстройства на съня се влошава изключително качеството на живот на страдащите. Те търсят бързо решение, което най-често е обвързано с прием на синтетичен препарат. Той обаче не разрешава проблема в дългосрочен план и често води до привикване. По-добрият, естествен и безопасен начин за подобряване на съня, е прием на Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Продуктът съдържа единствено природни съставки – стандартизиран екстракт от Валериана и мелатонин. Действията му са насочени към улесняване на заспиването, намаляване на събужданията и удължаване на съня. Справяне с инсомнията и премахване на стреса, и напрежението чрез естествено успокояване на нервната система. Резултатът е здрав сън, по-добро настроение, концентрация и работоспособност през деня.

Потърсете го в аптеките или закупете онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари

Днес за всеки, независимо от възрастта му, е много трудно да се снабдява с достатъчно количество спокоен и пълноценен сън. Това е последствие от забързания начин на живот и непрестанната липса на време. По-лошото обаче е друго. В някои случаи, дори да разполагат с достатъчно време, хората не могат да спят добре. Причина за това най-често е наличието на някое от т.нар. разстройства на съня.

Типове разстройства на съня, причини за тях и последствия

Ето кои състояния най-често нарушават нощното спокойствие на хората и разстройват съня им.

Диссомнии

Диссомниите са вид разстройства на съня, при които се нарушават продължителността, качеството и честотата на съня. Изразяват се най-вече в трудности със заспиването и поддържането на съня. Страдащите се оплакват от продължително стоене буден в леглото, трудно заспиване, бодърстване през нощта, прекалено ранно ставане сутрин или комбинация от тези проблеми. Най-често срещаната форма на диссомния е т.нар. инсомния, или безсъние.

Диссомниите може да бъдат провокирани от вътрешни и външни нарушения на съня, както и от циркадианнини разтройства на съня.

Вътрешни нарушения на съня

Основните сред тях са:

  • нарколепсия
  • сънна апнея

Външни нарушения на съня

Тук спадат:

  • нарушения, предизвикани от редовна злоупотреба с алкохол
  • такива, породени от късна вечеря, преяждане, хранителни алергии и др.

Циркадианни разстройства на съня

Като такива се определят:

Парасомнии

Парасомниите са група разтройства на съня, свързани с двигателни или автономни поведенчески явления, които възникват във връзка с конкретен процес. Парасомниите невинаги са свързани с нарушение на съня. Те може да възникнат по време на една от двете фази на съня – сън с небързи очни движения (NREM) и сън с бързи очни движения (REM), както и при преминаването от сън в будно състояние.

Парасомнии, несвързани с REM

Към тях се отнасят разтройства на пробуждането (объркано пробуждане, ходене на сън, сънни страхове) и разтройства на прехода сън-будност (ритмични движения, говорене по време на сън и др.);

Парасомнии, свързани с REM

Към тази група парасомнии спадат кошмарите, сънната парализа, нарушена ерекция, поведенчески разтройства.

Сред най-често срещаните парасомнии, които засягат голям брой хора са:

  • кошмари
  • нощни страхове
  • ходене на сън (сомнамбулизъм)
  • поведенческо разстройство свързано с REM съня
  • скърцане със зъби (бруксизъм)
  • синдром на неспокойните крака и периодични движения на крайниците по време на сън.

Намаляването на качеството на съня вследствие на продължителни и често повтарящи се парасомнии може да доведе до сериозни здравословни последствия. Сред тях са сърдечни заболявания, задълбочаване на тревожността, загуба на концентрация, раздразнителност през деня, неврози, понижен имунитет, депресия, а в накои случаи и затлъстяване.

Разтройства на съня, свързани с вътрешни или психиатрични заболявания

Разтройствата на съня може да възникнат и при различни вътрешни заболявания, симптомите на които се проявяват по време на сън:

  • нарушения в дишането (например астма)
  • нарушения в сърдечния ритъм (например аритмия)
  • хипертония
  • атеросклероза и др.

Разтройства на съня се появяват и при психиатрични заболявания (депресии, психози, тревожност, алкохолизъм), както и при неврологични проблеми като епилепсия, инсулт и др.

За облекчаване на симптомите при разтройства, водещи до нарушения на съня, се използват различни лекарствени средства като мускулни релаксанти, приспивателни, опиоидни аналгетици и антидепресанти. В голяма част от случайте обаче те може да доведат до зависимост, особено в по-високи дози. Ето защо по-добрият и безопасен вариант е да се разчита на техни природни аналози с доказан ефект. Такъв е Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night – природна алтернатива на сънотворните лекарства.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 255

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola